Accessibility tools

Sulje

Riskit ja riskienhallinta

Liiketoiminnan riskit ja niiden hallinta

Riskien hallinta

Riskienhallinta on osa Olvi-konsernin jokapäiväistä johtamista ja toimintaa. Tavoitteenamme on varmistaa strategian toteutuminen sekä turvata taloudellinen kehitys ja liiketoiminnan jatkuvuus. Olvi-konsernilla on riskienhallintapolitiikka ja sitä täsmentävä riskienhallintaohje. Näiden avulla määritellään konsernissa riskienhallinnan tarkoitusta, sisältöä, hallinnointimallia ja rooleja sekä ohjeistetaan vuosikellon mukaisesti käytännön prosessia.

Riskienhallinnan tavoitteena on kehittää organisaation riskitietoisuutta ja proaktiivista  riskienhallintatapaa, lisätä mahdollisuuksia ja vähentää uhkia liiketoimintahyötyjen  saavuttamiseksi, varmistaa riittävä riskienhallintatoimintamalli läpi organisaation sekä hallita riskejä integroituna osana liiketoimintoja, suunnittelua ja päätöksentekoa.

Geopoliittinen tilanne
Geopoliittinen tilanne on vaikuttanut Olvin toimintaympäristöön. Ukrainan sota on lisännyt merkittävästi liiketoiminnan riskejä. Koronapandemia aiheutti saatavuusongelmia sekä raaka-aineissa että pakkausmateriaaleissa ja Ukrainan sota vaikeutti entisestään materiaalien hankintaa. Pakkausmateriaalien koronapandemian aikana alkanut kustannusten nousu jatkui vuoden 2023 aikana, mutta on tasaantunut kokonaisuutena vuoden 2024 alussa verrattuna vertailukauteen. Joidenkin tuotantoerien kustannukset ovat kuitenkin edelleen nousseet vuoden 2024 alussa. Lisäksi raaka-aineiden hinnat, varsinkin ohramallas, sokeri sekä hiilidioksidi, ovat edelleen historiallisesti korkealla tasolla. Hintojen ja saatavuuden epävarmuus on jatkunut markkinoilla niin sodan kuin ilmastonmuutoksen aiheuttamien sääilmiöiden vuoksi. Energian hinnan suuret vaihtelut jatkuvat edelleen. Logistiikkakustannukset ovat jääneet korkealle tasolle polttoaineiden hintojen nousun vuoksi. Olvi vastaa kustannusten nousuun parantamalla toiminnan tuottavuutta sekä tarkastelemalla myyntihintojen riittävyyttä kannattavuuden säilyttämiseksi.

Kuluttajakäyttäytyminen
Yleisen kustannustason viimeaikaisesta laantumisesta huolimatta, korkeat kuluttajahinnat heikentävät edelleen kuluttajien ostovoimaa ja vaikuttavat kuluttajakäyttäytymiseen. Tämä muutos näkyy jo kulutuksen siirtymisenä edullisempiin tuotevaihtoehtoihin, lisäksi kulutus voi kokonaisuudessaan laskea ja premiumisaatiotrendi pysähtyä. Markkinakohtaisia eroja on. Olvi-konserni vastaa muutokseen kehittämällä tuoteportfoliota kulutuskysyntää vastaavasti ja huolehtimalla markkinaosuuksien ylläpitämisestä ja vahvistamisesta.

Valko-Venäjän toimintaympäristö
Valko-Venäjän liiketoimintoihin ja taloudelliseen ennustamiseen liittyy edelleen huomattavaa epävarmuutta. Epävarmuus koskee muun muassa valuuttakurssien kehitystä, toimintaympäristön, paikallisen lainsäädännön ja verotuksen ennakoimattomuutta, kauppapakotteita ja länsimaihin suuntautuvan rahaliikenteen toimivuutta. Olvin tytäryhtiö toimii Valko-Venäjällä omalla kassavirtarahoituksella. Rahavarat olivat katsauskauden lopussa 8,8 miljoonaa euroa. Valko-Venäjällä ulkomaalaisomisteisten yhtiöiden myynnin estävään lainsäädäntöön vuonna 2024 tehdyistä muutoksista huolimatta Olvin tytäryhtiön osakkeita koskeva myyntikielto pysyy voimassa, eikä Olvilla ole lupaa osakkeiden myyntiin.

Muut ajankohtaiset riskit
Lakkojen jatkuessa Suomessa Olville voi aiheutua merkittäviä taloudellisia menetyksiä. Nämä taloudelliset riskit liittyvät erityisesti tuotannon ja toimitusketjun toimivuuteen sekä asiakkaiden toimintakykyyn. Merkittäviltä suorilta kustannuksilta on säästytty toistaiseksi.

Kyberturvallisuusuhat ovat kasvaneet muun muassa maailmanlaajuisen geopoliittisen tilanteen kärjistymisen vuoksi. Olvi-konsernissa kasvaneisiin tietoturvauhkiin on varauduttu monenlaisilla tavoilla. Henkilöstön koulutusta järjestetään, uhkista tiedotetaan säännöllisesti ja perehdytyksessä kyberturvallisuusohjeet käydään läpi. Olvin tietojärjestelmiä suojataan säännöllisillä päivityksillä, varmistuksilla, palomuureilla, haittaohjelmien torjuntaohjelmilla, sisällönsuodattimilla ja uhkien tunnistusohjelmilla.

Mikäli EU:ssa mahdollisesti voimaan tuleva pakkaus- ja pakkausjäteasetus toteutettaisiin nyt esitetyllä mallilla, aikaansaisi se Olvilla investointitarpeita tuotteiden täyttöön ja käsittelyyn, sekä nostaisi tuotteiden valmistuksen ja logistiikan ilmastopäästöjä.
Toimintaan liittyy useita vastuullisuuteen liittyviä riskejä, joiden tunnistaminen, arviointi ja varautuminen on noussut merkittäväksi osaksi riskienhallintaa. Olemme tunnistaneet näitä osana strategisia, liiketoiminnallisia, taloudellisia ja compliance-riskejä. Vastuullisuusriskejä kartoitetaan useiden eri riskikartoitusten yhteydessä, kuten ihmisoikeus- ja ilmastonmuutosarvioinnissa.

Varautuminen
Olvi-konsernissa on tehty useita skenaarioita liiketoimintaympäristön kehitykseen liittyen ja valmistauduttu vastaamaan muuttuviin tilanteisiin. Yhtiö on varautunut tuotannollisiin häiriöihin ja laatinut jatkuvuussuunnitelmia muun muassa henkilöstön, raaka-aineiden ja energian saatavuuteen liittyen. Yhtiö on tehnyt investointeja energian saannin turvaamiseksi ja varmistanut raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien hankintaa. Erityisesti huomiota on kiinnitetty riskiarvioiden mukaisiin riskienhallintasuunnitelmien riittävyyteen sekä uusien riskien arviointitapojen käyttöönottoon muun muassa tieto- ja vastuullisuusriskien osalta. Valko-Venäjän toimintojen eriyttämistä konsernista on tehty määrätietoisesti ja skenaarioiden perusteella valmistauduttu yllä mainittuihin epävarmuuksiin.
Tarkempi kuvaus normaaleista liiketoimintaan liittyvistä riskeistä on nähtävillä Olvi-konsernin toimintakertomuksessa ja tilinpäätöksen liitetiedoissa sekä yhtiön internetsivujen osiossa Sijoittajille/hallinto/hallinnointiperiaatteet.