Accessibility tools

Sulje

Case: Aurinkovoimalla sähköä mineraalivesitehtaan toimintaan

Uudenaikainen aurinkovoimala otettiin käyttöön UNIQA LT:n mineraalivesitehtaan katolla lokakuun lopussa. Mineraalivesitehdas sijaitsee Druskininkaissa, Liettuassa. UNIQA on osa Volfas Engelmania, joka on yksi Olvi-konsernin yhtiöistä.

UNIQA-mineraalivesitehtaan alue on ollut pitkään tunnettu maanalaisista luonnollisista kivennäisvesiesiintymistä ja kauniista luonnosta – 70 kilometrin säteellä ei vieläkään ole raskasta teollisuutta. Tämä 80 000 euron investointi aurinkoenergiaan auttaa pitämään luonnon koskemattomana ja on Volfas Engelmanille iso askel kohti kestävämpää kehitystä.

”Kun rakensimme tehtaan, halusimme rakentaa kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä ratkaisuja tähän kauniiseen paikkaan, metsien ja rauhallisuuden keitaalle. Ajatus aurinkomoduulien asentamisesta oli olemassa alusta alkaen”, kertoo yrityksen pääinsinööri Edvardas Rudzevičius.

Investointi parempaan tulevaisuuteen

Voimalaitoksen teho on lähes 100 kW. Se tuottaa noin 100 000 kWh sähköä vuodessa, mikä riittää kattamaan kolmanneksen laitoksen energiastakustannuksesta.

Kestävän kehityksen konsulttiyrityksen Enoughin yhteistyökumppani Živilė Vaškytė-Lubienė huomauttaa, että kestävä kehitys on tällä hetkellä mittari siitä, onko liiketoiminta modernia, eteenpäin menevää vai paikallaan seisovaa.

”On ehdottomasti järkevää ottaa ainakin pieniä askeleita, jotta yritysten ei tarvitse tehdä jälkikäteen rajuja muutoksia, jotka maksavat enemmän ja ovat usein hätäisiä”, toteaa Vaškytė-Lubienė.

Suunnitelmia aurinkoenergian lisäämiseksi

Kun aurinkopaneelit on asennettu, Volfas Engelman keskittyy tarvittavan kokemuksen saamiseen ja todellisen hyödyn näkemiseen. Tämän jälkeen yhtiö suunnittelee asentavansa toisen, suuremman aurinkovoimalan.

”Kestävyys, luonnonvarojen säilyttäminen sekä parhaiden ja nykyaikaisimpien ratkaisujen etsiminen ovat yrityksellemme erittäin tärkeitä. Tällaisten ratkaisujen tarpeellisuuden osoittaa myös nykyinen tilanne, jossa energian ennakoimattomat hintojen nousut pakottavat meidät etsimään vaihtoehtoisia energialähteitä”, Rudzevičius sanoo.