Accessibility tools

Sulje

Case: COOL KIDS -HANKKEELLA APUA AHDISTUNEISUUSHÄIRIÖIDEN HOITOON

Olvi-säätiö on ollut mukana Lastenklinikoiden Kummien Mielen tila -kampanjassa. Kampanjalla rahoitetaan näyttöön perustuvien hoitomenetelmien levitystä lasten ja nuorten mielenterveyden tukemiseksi. Yksi näistä on ahdistuneisuushäiriöiden hoitoon kehitetty Cool Kids -hoitomenetelmä, jonka osaajia hankkeen avulla koulutetaan eri puolille Suomea. Olvi-säätiö on tukenut kampanjaa ja hanketta 160 000 eurolla vuosien 2021–2022 aikana.

”Lapsilla ja nuorilla on Suomessa paljon erilaisia mielenterveysongelmia ja niiden yhteiskunnallinen kokonaisvaikutus on suurta. Ahdistus voi johtaa muihin vakaviin ongelmiin, ja sen vuoksi ennaltaehkäisevä työ on tärkeää”, Olvi-säätiön asiamies Mervi Toivainen kertoo.

Ahdistuneisuushäiriöt ovat lasten ja nuorten yleisimpiä terveysongelmia. Ahdistuneisuushäiriöihin kuuluvat esimerkiksi paniikkihäiriö ja sosiaalisten tilanteiden pelko. Suomessa tehokkaat hoito-ohjelmat eivät tavoita oireilevia lapsia ja nuoria riittävän ajoissa, jolloin he ovat ohjautuneet erikoissairaanhoitoon usein melko myöhäisessä vaiheessa.

Hankkeessa Cool Kids -hoitoohjelmaa levitetään valtakunnallisella tasolla ulottaen sitä myös erikoissairaanhoidosta perustasolle, kuten perheneuvoloihin ja oppilashuoltoon. HUSin lasten- ja nuorisopsykiatriassa hoito-ohjelmaa on käytetty useiden vuosien ajan hyvin tuloksin. Hoitomuoto on yksi käytetyimpiä terapioita ahdistuneisuushäiriön hoidossa maailmalla. Tutkimusten mukaan jopa 60 prosenttia hoidon läpikäyneistä lapsista ja nuorista ei hoitojakson jälkeen täytä ahdistuneisuushäiriön diagnoosia.

”Kun saadaan perustasolle välineitä lasten mielenterveystyöhön, yhä useampi lapsi voi saada apua varhaisessa vaiheessa. Cool Kids -menetelmä sopii hyvin lievien ja keskivaikeiden ahdistuneisuushäiriöiden hoitoon”, HUSin lastenpsykiatrian ylilääkäri ja linjajohtaja Leena Repokari sanoo.

HUSin lastenpsykiatrian asiantuntijat kouluttavat hoito-ohjelman osaajia niin sairaaloihin kuin perustasolle. Lastenklinikoiden Kummit on mukana hankkeen alkuvaiheessa hoidon jalkauttamisessa. Vuoden 2022 loppuun mennessä 309 Cool Kids -menetelmätyöntekijää oli koulutettu ympäri Suomea.