Accessibility tools

Sulje

Case: YK:n kansainvälinen Women and Girls in Science -päivä 11.2.2021

YK:n kansainvälinen Women and Girls in Science -päivä muistuttaa meitä luonnontieteiden ja sukupuolten tasa-arvon merkityksestä kansainvälisten kehitystavoitteiden, kuten YK:n Agenda 2030  kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Kansainvälisten tutkimusten mukaan vain noin joka kolmas korkeakoulussa luonnontieteitä ja matemaattisia aineita opiskeleva opiskelija on nainen.

Tekninen johtaja, panimomestari, laboratorionjohtaja, juomateknologi… Tässä vain muutamia Olvi-konsernin panimoissa olevista tehtävistä, joita voidaan perinteisesti pitää ”miesten töinä”, mutta rautainen ammattilainen onkin nainen.

Annetaan luonnontieteiden parissa työskentelevien naistemme kertoa itse, miten kiinnostus luonnontieteisiin heräsi ja miten he päätyivät nykyisiin tehtäviinsä.

Vilija Bukšaitytė, tuotanto- ja tekninen johtaja, Volfas Engelman

Koulussa nautin luonnontieteistä, erityisesti kemiasta. Kemia vaikutti jotenkin salaperäiseltä ja siksi hakeuduin Kaunasin teknilliseen yliopistoon, kemian tiedekuntaan. Kaikista erikoistumisaloista elintarviketekniikka näytti olevan itselleni sopivin ja ehkä myös naisellisin valinta.

Olen työskennellyt 27 vuoden aikana Volfas Engelmanissa useissa eri tehtävissä useilla tuotannon osastoilla. Nykyisiin tehtäviini kuuluu esimerkiksi tuotanto- ja teknisen osaston strategian kehittäminen ja toteuttaminen, tuotannon suunnittelu ja valvonta, teknisten ja teknologisten hankkeiden toteutus ja koordinointi sekä olemassa olevien prosessien kehittäminen. Johdan miesvaltaista tiimiä, mutta monien vuosien yhteistyön jälkeen tunnemme toistemme osaamisen ja vahvuudet ja täydennämme toisiamme.

Parasta työssäni on saavuttaa tulos, joka ylittää odotukset. Se voi olla pienen ongelman onnistunut ratkaiseminen tai ison projektin loppuun saattaminen. Projekti syntyy usein ideasta, joka valmistellaan ja toteutetaan yhdessä tiimin kanssa  ja tuloksena on uusi tuotantolinja, muutettu tekninen prosessi tai paremmat ja turvallisemmat työskentelyolosuhteet.

Karin Tiido, laboratoriopäällikkö, A.Le Coq

Suoritin Tallinnan teknillisestä yliopistosta elintarviketeknologian tutkinnon. Pääpaino opinnoissa oli projektien valmistelussa ja projektityössä. Osallistuin ravintorasvoja tutkivaan tutkimusprojektiin ja tein siinä tarvittavat laboratoriotestit.

Työssäni johdan laboratoriota ja vastuullani on laatupoikkeamien seuranta sekä varmistaminen, että kaikki panimolta lähtevät tuotteet ovat turvallisia ja korkealaatuisia. Tehtäviini kuuluu muun muassa työvuorojen suunnittelua, työhön liittyvästä viestinnästä vastaaminen, analyysimenetelmien ja ohjeiden järjestäminen, laitteiden kunnosta huolehtiminen sekä  menetelmien ja ohjeiden noudattaminen. Laboratoriopäällikkö käsittelee myös asiakaspalautteita, vastaa vaatimustenmukaisuusvakuutuksista sekä osallistuu tuotekehitystiimiin ja Olvi-konsernin laadunvalvontatiimin toimintaan.

Pidän siitä, että työni on monipuolista ja haastavaa. Vaikeiden tilanteiden ratkaiseminen, työn organisoiminen sujuvaksi … näistä tulee onnistumisen tunteita. Tosin mikään tästä ei ole mahdollista yksin, vaan yhdessä hienojen ihmisten kanssa, jotka työskentelevät laboratoriossamme.

Silja Hylkinen, panimomestari, Olvi Oyj

Olen olut aina kiinnostunut luonnontieteistä; ne olivat suosikkiaineitani koulussa. Mutta voinen sanoa, että myös vanhemmillani on ollut vaikutusta asiaan. Äitini oli luonnontieteiden (matematiikan, fysiikan ja kemian) opettaja ja isäni oli opiskellut biokemiaa yliopistossa. Kemian opiskelu oli vasta toinen vaihtoehto lukion jälkeen, mutta opintojeni alettua rakastuin kemiaan enkä enää ajatellut alanvaihtoa. Suoritin rakennetutkimuksen kemian maisterin tutkinnon Oulun yliopistossa ja myöhemmin opiskelin panimomestariksi Scandinavian School of Brewingissa Kööpenhaminassa, Tanskassa.

Vastuullani on kaikkien tuotteidemme puolivalmistetuotanto sekä oluen ja viinin tuotekehitys. Olen myös tiimijohtaja Olvi-konsernin panimomestaritiimissä, joten osa ajastani menee myös ryhmätyöhön. Monipuolisuus on parasta työssäni, se sisältää reseptikehitystä pilottipanimossa, kerättyyn dataan perustuvaa prosessikehitystä ja saan työskennellä erilaisten ihmisten kanssa. Saan olla tiedenörtti, käyttää luovuuttani uusien reseptien kehittämisessä ja johtaa erinomaista tiimiä, joka valmistaa kaikki tuotteemme.

Evita Ozola, johtava juomateknologi, Cēsu Alus

Jo peruskoulusta valmistuttuani päätin jatkaa opintoja elintarviketeollisuuden parissa. Nautin ruoanlaitosta ja alun perin halusin opiskella kokiksi. Sitten päätin opiskella elintarviketuotantoa ammattikoulussa. Opiskeluni sujui hyvin, joten päätin jatkaa opintojani yliopistossa maataloustieteiden parissa. Suoritin elintarviketekniikan insinöörin tutkinnon ja minusta tuli elintarviketeknologi.

Olen työskennellyt Cēsu Alus -panimossa jo 10 vuotta. Päivittäisiin tehtäviini kuuluu kaikkien juomien tuotantoprosessien valvominen. Tehtäväni on kehittää uusia, maukkaita ja laadukkaita juomia ja varmistaa näiden juomien saaminen tuotantoon.

Rakastan työssäni eniten sen innovatiivisuutta – saan etsiä ja kehitellä uusia makuja, kehittää uutta tekniikkaa ja kaikkea mikä on uutta ja ennennäkemätöntä alallamme.

Julkaistu 11.2.2021